Μυρωδικά ή Καρυκεύματα, τελικά υπάρχει διαφορά;

Μπαχαρικά Κοντώσης

Μυρωδικά ή Καρυκεύματα;

‘Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η κανέλα, η πάπρικα, το μπαχάρι, το τζίντζερ και το πιπέρι ανήκουν στα καρυκεύματα, όπως ότι το θυμάρι, ο βασιλικός, ο δυόσμος και η ρίγανη ανήκουν στα μυρωδικά! Παρά το γεγονός ότι και τα δύο ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των μπαχαρικών και παρά τη συχνή χρήση τους στη μαγειρική, δεν έχουμε σταματήσει να αναρωτιόμαστε ποια είναι η διαφορά τους.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στα μυρωδικά και στα καρυκεύματα;

Εάν παρατηρήσουμε τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα για λίγο, θα δούμε πως η διαφορά τους είναι εμφανής! Τα μυρωδικά προέρχονται από τα αποξηραμένα φύλλα των αρωματικών φυτών ενώ τα καρυκεύματα προέρχονται από το φλοιό, τις ρίζες ή τους σπόρους τους. Με απλά λόγια όποιο μέρος του φυτού χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα εκτός των φύλλων, εμπίπτει στην κατηγορία των καρυκευμάτων. Τα καρυκεύματα όπως και τα μυρωδικά θα τα βρείτε στην αγορά ολόκληρα αλλά και τριμμένα, η επιλογή είναι δική σας.

Τι να προτιμήσω μυρωδικά ή καρυκεύματα στην κουζίνα μου;

Όπως σε όλους του κανόνες έτσι και σε αυτόν υπάρχουν εξαιρέσεις, μερικά φυτά όπως το κόλιανδρο μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα αλλά και τους σπόρους τους. Στη μαγειρική όλα είναι θέμα προτιμήσεων και γεύσεων, άρα χρησιμοποιήστε αυτό που θεωρείτε πως ταιριάζει καλύτερα στο φαγητό σας. Για παράδειγμα, για ένα επιτυχημένο πιάτο με κρέας ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο καρυκεύματα (μπαχάρι, γαρύφαλλο, κανέλα, πιπέρι) αλλά και μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι). Πρόταση μας είναι να αφήσετε τη φαντασία και το ένστικτό σας να σας καθοδηγήσουν…εξάλλου η μαγειρική είναι τέχνη! Και τα μπαχαρικά μαγεία…!

Βρίσκεστε στο blog. Εάν θέλετε να παραγγείλετε προϊόντα επισκεφθείτε το eshop μας